Lucinda Williams – Blessed

11. april 2011.

 
 

Ocena: 9/10

Izdavač:

Lost Highway

Godina:

2011

Format:

Album, CD

Trajanje:

12 pesama / 59 minuta

 
 
Posle pauze od  dve godine od prošlog albuma Little Honey, Lucinda Williams dolazi sa jednim od svojih najboljih izdanja.

Blessed je zaista  predivna ploča, hrabra, ponekad tužna, ali i poprilično optimistična. Na toj razlici balansira atmosfera na albumu čiji su protagonisti bivši ljubavnici, prijatelji, poznanici i svi oni koje Lucinda, sa iskrenošću koja imponuje, pominje u svojim pesmama. Producent ovog albuma je čuveni Don Was. Pomagali su mu Eric Liljestrand i suprug/menadžer Tom Overby (njih dvojica su i producirali prošlo izdanje, album  Little Honey). Gosti na ovoj ploči su izuzetno kvalitetni muzičari koje predvode Matthew Sweet i Elvis Costello, koji inače peva i svira na gotovo polovini pesama sa ovog albuma. Takođe tu su i Greg Leisz i Vic Allum na gitarama kao i Rami Jaffe na B-3 orguljama.

Početna, rockerska "Buttercup" je oštri oproštaj sa bivšim dečkom. Kasnije pesme ulaze u poznatu teritoriju country rocka ("I Don’t Know How You’re Living" i "Copenhagen") , koje su nošene izuzetno emotivnim glasom Lucinde Williams.
Još jedan udar adrenalina predstavlja neka vrsta pokušaja Lucinde da shvati i prihvati smrt prijatelja Vic-a Chesnutt-a, što čini u rockerskoj "Seeing Black". Posle ovakvog uragana dolazi intimna "Soldier’s Song", sva u preplitanju gitara i diskretnim bubnjevima. Naslovna "Blessed" počinje sa zvukom gitara koje vuku na The Rolling Stones i u kojoj Lucinda nabraja od kojih svih osoba smo u životu bili blagosiljani. Lista je dugačka i impresivna kao i začuđujuća - no to ipak sami trebate čuti.
Stvari se još više usporavaju sa "Sweet Love", gde se čuje usna harmonika i gde protagoniskinja opisuje svoju ljubav i obraća se voljenoj osobi.
"Ugly Truth"
je efektna u svojoj gitarskoj deonici ali i u izjavi koju Lucinda kazuje. Raskrstivši sa svim romantičnim zabludama u životu, ona kaže da će od kolevke pa do groba svaka osoba na svoj način biti rob svojih tamnih sećanja. Ona kaže da to može i da potvrdi, jer je to istina.
"Convince Me" predstavlja molbu Lucinde Williams da je voljena osoba uveri da je zaista tako, da je drži za ruku i da će sve biti u redu.
Pretposlednja pesma "Awakening" počinje mirno da bi eksplodirala u punokrvnu pesmu Lucinde Williams sa sve energičnim gitarama i vulkanskim orguljama.
Završna "Kiss Like Your Kiss" ima ritam valcera sve sa diskretnom pratnjom koja pocrtava zahvalnost za ljubav koju protagonistkinja prima od voljene osobe.

Blessed je izvanredna ploča, za često slušanje, za buđenje pozitivnih emocija, koja Lucindu Williams još jednom označava kao jednu od najzanimljivijih osoba novije muzičke scene i potpuno opravdava obožavanje velikog broja ljudi koji bez daha čekaju svaku njenu novu ploču.
Inače pored običnog CD izdanja izašla je i deluxe edition verzija sa dva CD-a. Na drugom disku tzv. "The Kitchen Tapes" nalaze se demo snimci pesama koje je Lucinda snimala u svojoj kuhinji i koje predstavljaju pesme sa albuma u ogoljenijim i direktnijim verzijama .



slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


R.E.M.
Collapse Into Now
(Warner Bros. Records)

Wire
Red Barked Tree
(Pink Flag)

Gang Of Four
Content
(Yep Roc)

Roze poze
Ko je reko' rokenrol?
(samostalno izdanje grupe)

Narrow

From DIY with love
(Treue um Treue)


The Black Keys
Brothers
(Nonsuch Records)

Brian Eno
Small Craft On A Milky Sea
(Warp)

Kings Of Leon
Come Around Sundown
(RCA Records)

Posies
Blood/Candy
(Rykodisc)

Bryan Ferry
Olympia
(Virgin)

Billie & The Kids
Take One
(Rhythm Bomb Records)

Black Mountain

Wilderness Heart
(Jagjaguwar)

Električna post-YU nebriga

(NAUK)

Grinderman
Grinderman 2
(Mute Records)

Neil Young
Le Noise
(Reprise Records)

Band Of Horses
Infinite Arms
(Fat possum)